Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Υπολογισμός Αποδείξεων 2010



Φτάσαμε αισίως στο τέλος του 2010 και έτσι κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες πολίτες, έβαλα σε τάξη τις αποδείξεις μου. Το έκανα τώρα, γιατί εάν πάλι το καθυστερούσα θα πελάγωνα μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των αποδείξεων, των προηγούμενων και των επόμενων που έρχονται (2011).

Το μεγάλο πρόβλημα άρχισε με την ταξινόμηση. Στην αρχή είπα να τις ταξινομήσω κατά είδος επιχείρησης, έτσι ώστε επί της ευκαιρίας να δω τα έξοδα κατά κατηγορία αγορών (σουπερμάρκετ, βενζίνες, φάρμακα, ένδυση κλπ). Ματαίως. Ήταν τόσες πολλές που γρήγορα απογοητεύτηκα.



Τελικά ακολούθησα την συμβουλή του μπατζανάκη μου, που τυγχάνει να είναι οικονομολόγος και έχει μεγάλη εμπειρία από φοροτεχνικά. Τις ταξινόμησα κατά μέγεθος, τις σύρραψα και μέτρησα κάθε ματσάκι ξεχωριστά. Η όλη διαδικασία μου πήρε περί τις 2 με 3 ώρες (ταξινόμηση, καταγραφή και άθροιση).

Το επόμενο που έκανα ήταν να ψάξω στο internet για το πως υπολογίζεται ο φόρος από το σύνολο των αποδείξεων που είχα μαζέψει. Έτσι τα πράγματα έχουν ως εξής:


  1. Οι έχοντες εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις.
  2. Όσοι έχουν εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους.
  3. Όσοι έχουν εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω, προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με:
  • το 10% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 12.000 ευρώ (δηλαδή 1.200 ευρώ) και
  • το 30% του εισοδήματός τους για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.
Υπάρχει όμως και πλαφόν στο πόσες αποδείξεις μπορείς να μαζέψεις. Το πλαφόν αυτό ορίζεται για το εισόδημα των 48.000 ευρώ. Έτσι εάν έχεις 100.000 ευρώ (μακάρι να είχα τόσο) το μέγιστο ποσό των αποδείξεων που θα έπρεπε να μαζέψουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με επιπλέον φόρο, είναι τα 12.000 ευρώ.

Εάν δεν καλύψουμε το απαιτούμενο ποσό, τότε πληρώνουμε το 10% του ποσού των αποδείξεων που μας λείπουν. Δηλαδή εάν πρέπει να μαζέψουμε αποδείξεις 12.000 ευρώ και μαζέψουμε 11.000 ευρώ, τότε η ποινή μας είναι το 10% της διαφοράς (1000 ευρώ), δηλαδή θα πληρώσουμε 100 ευρώ.

Αντίστοιχα, εάν μαζέψουμε μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων από αυτό που απαιτείται, τότε θα μας επιστραφεί το 10% του επιπλέον ποσού. Και εδώ όμως υπάρχει πλαφόν, το οποίο είναι για τον εργένη τα 15.000 ευρώ και για τον παντρεμένο 30.000 ευρώ (τελικά μερικές φορές είναι καλό να είσαι παντρεμένος).

Βάζοντας όλα αυτά σε έναν αλγόριθμο (πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ), εύκολα υπολογίζονται τα παραπάνω, παρακάτω:














Το κομπιουτεράκι των
αποδείξεων



Για οικογένειες στις οποίες εργάζεται μόνο ο σύζυγος


Συμπληρώστε το ετήσιο
εισόδημα:




Αριθμός παιδιών:







Ετήσιος
φόρος εισοδήματος:



Αποδείξεις που απαιτούνται για το αφορολόγητο:





Αποδείξεις που έχετε συλλέξει:




Επίπτωση από τις αποδείξεις



Τελικό ποσό φόρου:





Καλή Χρονιά!



2 σχόλια:

  1. Κατεβασε ενα προγραμματακι απο το διαδυκτιο οπως το "αποδειξετο" και περασε τες ολες.Ειναι αρκετα ευχρηστο και θα σε βοηθησει.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ χρησιμοποιώ http://www.taxbonus.gr/ και με έχει βολέψει πολύ, παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή