Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Φτιάξτε μη-νευτωνικά ρευστά

Αναμίξτε καλαμποκάλευρο με νερό. Το καλαμποκάλευρο είναι το αλεύρι που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τον σπιτικό χαλβά (κοινώς και ως νισεστέ). Το μίγμα που δημιουργείτε είναι ένα ιξωδοελαστικό ρευστό το οποίο ανήκει στα μη-νευτωνικά ρευστά.



Η ιδιότητά αυτού του μίγματος είναι ότι συμπεριφέρεται πότε ως ρευστό (όταν δεν ασκείται σε αυτό κάποια εξωτερική δύναμη) και πότε ως στερεό (όταν ασκήσουμε πάνω του μία εξωτερική δύναμη). Είναι τα λεγόμενα ρευστά με μνήμη και για να δείτε τι εννοώ δείτε τα παρακάτω βιντεάκια και απορήστε γιατί τόσα χρόνια η μαμά μας δεν ανακάλυψε ποτέ αυτή την ιδιότητα.

Η ιδιότητα αυτή των ρευστών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μας προφυλάξει από ατυχήματα, όπως θα δείτε στο τελευταίο βίντεο με το αυγό.



Το μεγάφωνο








Η πισίνα






Επίδειξη στην κουζίνα





Το αυγό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου