Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Zeitgeist: Το Πνεύμα Των Καιρών

Με την εμπειρία και την γνώση που πήραμε τα τελευταία 2 χρόνια από την κρίση του παγκόσμιου συστήματος (και εξαιρώ την Ελλάδα γιατί ουδεμία σχέση έχει με την κρίση που αρχίζει να εξαπλώνεται και στις ισχυρές χώρες του κόσμου) πρέπει να καταλάβουμε, ότι τώρα πια όσοι από εμάς ποθούμε κάτι καλύτερο για την χώρα μας ή για τον κόσμο ολόκληρο, αυτοπατώμεθα.

Στην ουσία θα ήταν ουτοπία να ελπίζουμε εάν περιμένουμε να αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο με την βελτίωση του παρόντος νομισματικού συστήματος.

Σε μία "φιλελεύθερη" παγκόσμια κοινωνία το ζητούμενο είναι η εκμετάλλευση της ανάγκης του ανθρώπου να ζήσει ελεύθερα, μέσω της εργασίας του, ώστε να μην έχει πολλές επιλογές. Το ζητούμενο σε μία "φιλελεύθερη" παγκόσμια κοινωνία είναι η αύξηση της κινητικότητας του ανθρώπου για κατανάλωση. Η ύπαρξη κανόνων φανερώνει και την αδυναμία του συστήματος, αλλά παράλληλα δείχνει και την προσδοκία των πλουτοπαραγωγικών κέντρων για ελεγχόμενη μείωση των εξόδων (το λένε και ανταγωνιστικότητα, θα το βρείτε και ως ρυθμό ανάπτυξης) με ανεξέλεγκτη αύξηση, τι άλλο φυσικά, του κέρδους. Οι ύπαρξη νόμων και κανόνων είναι άλλοτε αναγκαίοι και άλλοτε για τα προσχήματα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και τα μέσα παράγουν. Οι κοινωνική ειρήνη είναι αναγκαία για να καταναλωθούν όσα παρήγαγαν τα μέσα.

Κάποτε θεωρήσαμε ότι θα ήταν ουτοπία μία ζωή δίχως χρήματα και εργασία. Σε λίγο καιρό θα είναι ουτοπία μια ζωή με εργασία και χρήματα.

Για τα παραπάνω, ο υπογεγραμμένος ελπίζει σε ένα ουτοπικό σύστημα χωρίς χρήματα και εκμετάλλευση. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης περιγράφεται αναλυτικά από τον Jacques Fresco στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Πίτερ Τζόζεφ («4th Artivist Film Festival» με το βραβείο «Artivist Spirit») με τον τίτλο Zeitgeist Addendum. Το ντοκιμαντέρ είναι χωρισμένο σε δύο ταινίες. Στην 2η ταινία περιγράφεται το ουτοπικό μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην ενεργειακή αφθονία και στους φυσικούς πόρους και ονομάζεται Venous Project και το οποίο αντικαθιστά την έλλειψη αγαθών στην οποία βασίζεται το σημερινό κοινωνικο-οικονομικό σύστημα. Όσο για την 1η ταινία, επαφίεται σε σας να πιστέψετε ή όχι. Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι για όσα αναφέρονται στην 1η ταινία αρκεί μία βόλτα στην εκκλησία των Μηλεών για να αποδείξετε στον εαυτό σας τι από τα δύο να πιστέψετε ή όχι.

Η συνέχεια επί της οθόνης...




Επιλέξτε ελληνικούς υπότιτλους και ανοίξτε τους ορίζοντές σας


1η Ταινία ZEITGEIST: THE MOVIE
2η Ταινία ZEITGEIST: ADDENDUM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου