Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Όσοι έχετε σόμπες βάλτε μπουρί με ταυ. Από το τίποτα...!

image
Τον τελευταίο καιρό έχει παραγίνει το κακό με την καύση στερεών καυσίμων, όπως το ξύλο, τα pellets καθώς και άλλα μη ενδεικνυόμενα στερεά καύσιμα (πλαστικά, ξύλα εμποτισμένα με βερνίκια, χαρτιά με χρώματα  κλπ). 

Η οικονομική ανέχεια του πληθυσμού και η αύξηση των τιμών στα καύσιμα και γενικώς στην ενέργεια έχει οδηγήσει στην εκτεταμένη χρήση των τζακιών και των ξυλόσομπων. Ως εκ’ τούτου η παραγωγή αιθάλης έχει αυξηθεί τον τελευταίο διάστημα και η αέρια ρύπανση είναι στο φόρτε της.  

Οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία αρχίζουνε να φαίνονται εδώ και καιρό, αρχής γενομένης με την εύκολη μεταφορά των ιών και των μικροβίων στους ανθρώπους, μέσω τον αιωρούμενων σωματιδίων.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πολύ γρήγορα ο πληθυσμός θα επιβαρυνθεί με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, και άλλες αρρώστιες από την τοξικότητα των πρωτογενών και δευτερογενών αέριων ρύπων, που προκαλεί η αιθάλη.

Ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας, σε μία συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας για το θέμα της αέρια ρύπανσης, πρότεινε δια στόματος του συναδέλφου Χημικού Μηχανικού Ε.Κορώνα την εγκατάσταση “φίλτρων” στην έξοδο των καυσαερίων των τζακιών και των σομπών

Τα έχετε δει όλοι, αλλά δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς χρειάζεται και τι κάνει. Πολλοί έχουν βάλει ένα πλαστικό σωλήνα νερού, που καταλήγει στο έδαφος ή σε ένα κουβαδάκι και εκεί μαζεύεται ένα μαύρο υγρό.

Βέβαια ο σχεδιασμός του, από τους λαμαρινοποιούς, είναι εμπειρικός. Παρόλα αυτά, όταν πάνω από το ταυ μπει το κατάλληλο καπέλο, κάτι μπορεί να κρατήσει από την παραγόμενη αιθάλη των καυσαερίων στις σόμπες και στα τζάκια. 
Το μαύρο υγρό που φεύγει από την έξοδο είναι τα συμπυκνώματα από τα καυσαέρια. Φανταστείτε τι πηγαίνει στην ατμόσφαιρα και τι αναπνέουμε!



Από ότι έχω παρατηρήσει, πολλοί προτιμούν την κατασκευή χωρίς ταυ (αριστερή φωτογραφία) και όχι αυτή με το ταυ (δεξιά φωτογραφία).
image (1)
image (2)Επί της ουσίας, το μπουρί ταυ, είναι ένας μικρός κυκλώνας. Τέτοιους κυκλώνες βλέπουμε π.χ. στα αρτοποιεία (φωτογραφία κάτω δεξιά)
image (3)
Ο κυκλώνας είναι μία συσκευή βαρυτικής καθίζησης. Το καυσαέριο στην είσοδο εξαναγκάζεται να κινηθεί σπειροειδώς και τα βαρύτερα σωματίδια προσκρούουν στα τοιχώματα και ολισθαίνουν προς τα κάτω. 

Όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα των σωματιδίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που εξασκείται σε αυτά και συλλέγονται πιο εύκολα. Έτσι στην έξοδο παίρνουμε καθαρότερο αέριο.


image (5)image (4)

Για όσους θέλουν να ρίξουν μια ματιά και να πάρουν μία ιδέα, από την επιστημονική πλευρά του θέματος, μπορούν να δουν την παρακάτω παρουσίαση από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ν. Ανδρίτσο, με θέμα:


Όχι μόνο να λέμε ότι μας ενοχλεί το τσιγάρο και να λέμε ότι είμαστε αντικαπνιστές και έξω να έχουμε ντουμανιάσει τον τόπο!

Η αντικαπνιστική εκστρατεία, αφορά και τα μεγάλα μπουριά!!!

2 σχόλια:

  1. Αν σε πειράζει η κόκα-κόλλα, καλύτερα να την αποφεύγεις! Την επόμενη φορά ρώτα κι έναν ειδικό και μετά γίνε κι εσύ ένας ακόμα 'εισαγγελάτος' ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορείς αν θέλεις να γίνεις πιο συγκεκριμένος για το θέμα; Και που ακριβώς διαφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή