Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΣΩΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΓΙΑΧΑΛΑΡ)


Η παλιότερη τουρκική ονομασία του χωριού είναι "Γιαχαλάρ". Την σημερινή του ονομασία (Σωτήριο) την απέκτησε  το 1918 (ΦΕΚ Β86/26-11-1918, http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/169326).
Το Σωτήριο, συναντάται για πρώτη φορά στην βιβλιογραφία με την τουρκική του ονομασία, δηλ. "Γιαχαλάρ" (Yahyalar ή Yahyali) στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Γεώργιου Ι. Σαλακίδη με τίτλο: "Η Λάρισα (Yenisehir) στα μέσα του 17ου αιώνα" (εκδ. Αντ. Σταμούλη, 2004) όπου παρουσιάζεται η κοινωνική και οικονομική ιστορία της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, με βάση τα οθωμανικά ιεροδικαστικά έγγραφα των ετών 1650-1652).
Αναφέρεται λοιπόν σε διάφορα έγγραφα ως ένα χωριό με την ονομασία "Yahyalar" που ανήκει στον καζά Yenisehir (Λάρισα) και περιγράφει ότι :
  • Ο Mehmed Aga b. Mustafa που κατέχει τιμάριο 10.550 άσπρων σε διάφορα χωριά  του καζά Yenisehir μεταξύ των οποίων και το Yahyalar,  έλαβε από τους ζιμμήδες αυτών για την παραγωγή (mahsul) του Μαρτίου του έτους 1651  διάφορες ποσότητες άσπρων.
          Σημ. 1: Τιμάριο: τμήμα γης που απέδιδε 2000 έως 19999 akçe ή άσπρα
          Σημ. 2: Ζιμμής:  ο προστατευόμενος, μη μουσουλμάνος Οθωμανός υπήκοος, ο οποίος  πλήρωνε κεφαλικό φόρο, το λεγόμενο "χαράτσι".
         Σημ. 3: Άσπρο: η βασική νομισματική μονάδα που χρησιμοποιούταν στη Οθωμανική Αυτοκρατορία
  • Σε δίκη το έτος 1651, καταγράφεται ως μάρτυρας ο Mehmed b. Mehmed Hoca από το Yahyalar.
  • Σε δίκη το έτος 1651, καταγράφονται ονόματα διαδίκων που μένουν ή κατέχουν περιουσιακά στοιχεία στο Yahyalar
  • Η παραπάνω υπόθεση αναφέρεται και σε νέο δικαστικό ιεροδικαστικό έγγραφο του έτους 1652.                                                                                                                                             
Το Σωτήριο αναφέρεται και ως Yahyali -σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα- σε ένα ακόμη έγγραφο όπου πληροφορούμαστε και την ύπαρξη ενός ιδιόκτητου μύλου (dort goz), μέσα σε κοιλάδα και κοντά σε ποτάμι που ονομάζεται Hiyarli.

3 σχόλια:

  1. Τώρα με τους Γερμανούς και τα χαράτσια μπορεί να ξαναλλάξει ονομασία. Μην το δένεις και κόμπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάντε και μία αναφορά στα κρασιά της περιοχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή