Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ο Προφήτης ή Κασσάνδρα ή Mr Doom

“...Είναι ακόμη δυνατό να αποφευχθεί το χειρότερο, όμως όχι με το σχέδιο διάσωσης που έχει προβλεφθεί για την Ελλάδα, το οποίο είναι καταδικασμένο να αποτύχει επειδή η υιοθέτηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας με το έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ είναι μια αδύνατη αποστολή.
Η υπόθεση αυτή δεν αρέσει στους πιστωτές, όμως πρέπει να πεισθούν, αλλιώς θα τα χάσουν πραγματικά όλα.

Στη συνέχεια θα πρέπει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες να πραγματοποιηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις πιο βαθιές απ' αυτές που προβλέπεται να γίνουν, οι οποίες φαίνεται ότι περιορίζονται σε θυσίες για τα εισοδήματα (του ελληνικού λαού) και θα σαρωθούν από τις ταραχές.
Στο στάδιο αυτό, η κατάρρευση του ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το φαινόμενο της μετάδοσης είναι μια πραγματική πιθανότητα, και όχι μόνο για τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο...”

"...Δεν πρόκειται να κατορθώσουν να μειώσουν τόσο πολύ τις δαπάνες και ταυτόχρονα να αυξήσουν τόσο πολύ τους φόρους. Κάθε φορά που μειώνεις τις δαπάνες και αυξάνεις τους φόρους η οικονομία πλήττεται ακόμη περισσότερο. Το ΔΝΤ προβλέπει δύο ή τρία χρόνια περαιτέρω ύφεσης στην Ελλάδα. Πόση ύφεση και πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει τελικώς μία χώρα;..."

Τάδε έφη “Ο Προφήτης” ή αλλιώς “Κασσάνδρα” ή αλλιώς “Mr Doomή δεν ξέρω πόσα άλλα ονόματα ακόμη θα του δώσουν.

Το 2008, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο κι αυτό γιατί το 2005 είχε προβλέψει με ακρίβεια την κρίση στις ΗΠΑ λόγω της επερχόμενης κατάρρευσης των ακινήτων. Τότε ήταν που πήρε το ένα από τα πολλά ονόματά που του δώσανε. “Κασσάνδρα”. Αργότερα αποδείχθηκε ότι αυτά που έλεγε ήταν σοφά και έτσι πήρε και το δεύτερο όνομα. “Ο Προφήτης”.

Σήμερα, μετά την κρίση τον χαρακτηρίζουν ως “Mr Doom” γιατί αρέσκεται σε οικονομικές καταστροφολογίες και δυσοίωνες προβλέψεις (μήπως και έχει άδικο ο άνθρωπος;)
Το πραγματικό του όνομα είναι Νουριέλ Ρουμπινί (Nouriel Roubini) και είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα «LehmaBrothers της Ευρώπης» και θεωρεί πως ο δανεισμός από το ΔΝΤ και την Ε. Ε. το μόνο που επιτυγχάνει είναι να αναβάλει την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα όταν γίνει αυτή να μην είναι πλέον ελεγχόμενη. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:
“...το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για τον εκτροχιασμό της προσπάθειας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας...”.
...Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην τη λέτε. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί...”

Το συμπέρασμα του είναι ότι αυτή η κατάσταση θα παρασύρει και όλες τις ελλειμματικές χώρες της Ευρωζώνης, αναγκάζοντάς να φύγουν και να ξαναγυρίσουν στα εθνικά τους νομίσματα, όπου και θα τα υποτιμήσουν ώστε να σωθούν. Τελικώς το ευρώ θα είναι για τις λίγες και ισχυρές χώρες.

Η τελευταία πρόβλεψη του Ρουμπινί είναι η πιθανότητα που δίνει (35-40%) στις ΗΠΑ να εισέλθουν σε μία δεύτερη ύφεση, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αν όλα αυτά γίνουν τότε ίσως να μιλάμε για μία παγκόσμια αλλαγή του οικονομικού συστήματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ιστορικές αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω σε ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Τώρα εάν οι αλλαγές αυτές θα είναι καλές ή κακές...

...Εάν δεν σταυρωθείς, δεν ανασταίνεσαι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου