Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Χρυσός 1.000.000 $ στην Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Η βιβλιοθήκη ενάντια στο πνεύμα των καιρών
Στο παρελθόν, μία καλή βιβλιοθήκη, έπρεπε να είχε μεγάλους χώρους για να μπορεί να φιλοξενεί στα ράφια της τα πολυάριθμα βιβλία της. Σήμερα όμως με την αλματώδη ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, οι βιβλιοθήκες έχουν την δυνατότητα και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να παρέχουν πρόσβαση σε όλους, ενός μεγάλου πλήθους συγγραμμάτων ηλεκτρονικά και μέσω του διαδικτύου.



Μία τέτοια βιβλιοθήκη, που εκμεταλλεύτηκε τις νέες τεχνολογίες και τις προκλήσεις της σημερινής εποχής, είναι η κεντρική δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας. Οι άνθρωποι της, ενάντια στην λογική που θέλει ο δημόσιος τομέας της χώρας να σπαταλά απλόχερα πόρους χωρίς να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, κατάλαβαν γρήγορα ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η λειτουργία μίας ακόμη βιβλιοθήκης που απλώς περιμένει τον επισκέπτη να δανειστεί κάποιο βιβλίο από τα ράφια της, αλλά μία βιβλιοθήκη που θα συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Η βιβλιοθήκη της Βέροιας προσφέρει τις υπηρεσίες της σε μία πόλη 50000 κατοίκων και 130000 κατοίκων των γύρω περιοχών και είναι ένα μοντέλο βιβλιοθήκης πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Το 1992, η βιβλιοθήκη είχε ένα πλήρη αυτοματοποιημένο κατάλογο συγγραμμάτων. Το 1996, ήταν η πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που παρείχε στους χρήστες ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία της μέσω τοπικών υπολογιστών και του διαδικτύου. Το 1997, ήταν η πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που είχε την δική της ιστοσελίδα.


Που βρίσκεται ο χρυσός της;
Τα Μαγικά Κουτιά
Μια βιβλιοθήκη είναι σίγουρα «χρυσός» για μια μικρή τοπική κοινωνία- κάποιες φορές και στην κυριολεξία! H Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας κέρδισε 1 εκατ. δολάρια στον διεθνή διαγωνισμό τον οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο το ίδρυμα των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, βραβεύοντας πρότυπα εκπαιδευτικών και πληροφορικών συστημάτων από ολόκληρο τον κόσμο. Η ελληνική βιβλιοθήκη κέρδισε το πρώτο βραβείο όχι μόνο για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180.000 ανθρώπων, αλλά και για μια μοναδική καινοτομία ονόματι «Μαγικά Κουτιά»: πρόκειται για ένα τμήμα της βιβλιοθήκης για παιδιά και εφήβους, το οποίο παρέχει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σταθμούς μουσικής, περιοχές παιχνιδιού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Ι. Τροχόπουλος διευθυντής της βλιοθήκης
Σε μια εποχή όπου η πλειονότητα των βιβλιοθηκών αριθμούν ελάχιστους νέους ανθρώπους ανάμεσα στο φανατικό «κοινό» τους, η Βιβλιοθήκη της Βέροιας κατόρθωσε να μετατραπεί σε έναν πυρήνα μόρφωσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, επιφέροντας ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων της Ημαθίας. Πρωταρχικός στόχος άλλωστε ήταν εξαρχής η επέκταση των υπηρεσιών σε χωριά τα οποία δεν εξυπηρετούνται καθόλου από το Ιnternet, καθώς και η προσφορά μιας νησίδας εκπαίδευσης και πληροφορίας για τους μετανάστες. «Η βιβλιοθήκη μας νοιάζεται για το πώς να κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη, κι όχι απλώς να φιλοξενεί βιβλία και πληροφορίες. Είμαστε αφοσιωμένοι στην προσφορά σύγχρονων εργαλείων και υπηρεσιών, για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να βρίσκουν νέες οικονομικές, ακαδημαϊκές και κοινωνικές ευκαιρίες» ανέφερε ο κ. Ιωάννης Τροχόπουλος , διευθυντής της βιβλιοθήκης, από το Γκότεμπεργκ της Σουηδίας όπου παρευρέθηκε για τη βράβευση.

Πράγματι μέσω της πρωτοποριακής βιβλιοθήκης οι πολίτες της Βέροιας απέκτησαν πρόσβαση σε έντυπες και ψηφιακές συλλογές, προγράμματα, υπηρεσίες και δραστηριότητες που προωθούν τη δημιουργικότητα και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη αισθήματος κοινότητας, καθώς και ένα δίκτυο από εθελοντικά σωματεία, δημόσιους τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς για την καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πηγών. Εν μέσω οικονομικής κρίσης άλλωστε, όταν η ανεργία μαστίζει τους νέους και η εύρεση εργασίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, η εν λόγω βιβλιοθήκη βοήθησε νέους ανθρώπους ακόμη και... στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους καριέρας. «Παρακολούθησα μια σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων που μου δίδαξαν πώς να συντάσσω ένα βιογραφικό σημείωμα με εξειδικευμένο λογισμικό, γεγονός που με βοήθησε να βρω δουλειά και μου έδωσε μια αρχική ώθηση στην καριέρα μου» σχολιάζει στο «Βήμα» η κυρία Κατερίνα Χειμωνίδου.

Μία άλλη καινοτομία της βραβευμένης βιβλιοθήκης ήταν ότι λειτούργησε ως «μήτρα» για τη δημιουργία νέων βιβλιοθηκών σε χωριά όπου ένα τέτοιο εγχείρημα στο παρελθόν φάνταζε αδύνατον. «Τους ζητήσαμε να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε τη βιβλιοθήκη μας επειδή έχουν την τεχνογνωσία» σχολίασε ο κ. Απόστολος Νεστορόπουλος, δήμαρχος του μικροσκοπικού Δήμου Αποστόλου Παύλου, που αριθμεί μόλις 8.579 κατοίκους! Παράλληλα άλλες 60 ελληνικές βιβλιοθήκες έλαβαν τεχνογνωσία και καθοδήγηση για να εξελίξουν τις δομές τους, ενώ πολλές από αυτές κατόρθωσαν να αναπτύξουν τους δικούς τους δικτυακούς τόπους χάρη στη βιβλιοθήκη χρυσωρυχείο της Βέροιας. «Είναι μια περίτρανη απόδειξη της δύναμης της εφευρετικότητας όπου μια τόσο μικρή βιβλιοθήκη σε μια ορεινή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας προλειαίνει το έδαφος για τους χρήστες της και για άλλους που μπορούν να μαθαίνουν από την καινοτόμο χρήση των νέων τεχνολογιών και των συναρπαστικών προγραμμάτων» σημείωσε σχετικά η κυρία Ντέμπορα Τζέικομπς, διευθύντρια της πρωτοβουλίας «Διεθνείς Βιβλιοθήκες» του Ιδρύματος Γκέιτς. Και καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί παρά να φέρνει χαμόγελα ελπίδας στα πρόσωπα χιλιάδων πολιτών που επωφελούνται από τις υπηρεσίες της «μαγικής» βιβλιοθήκης, ο διευθυντής κ. Τροχόπουλος επέλεξε- αντί για ευχαριστήρια ομιλία- να διαβάσει ένα... ποίημα με θέμα (τι άλλο;) την ελπίδα, στους παρευρισκόμενους στην τελετή βράβευσης! Το ποίημα «Από την ελπίδα ΙΙΙ» της Κικής Δημουλά διαβάστηκε στα ελληνικά, ενώ στην οθόνη που παρακολουθούσαν οι θεατές υπήρχε η αγγλική μετάφραση του Ντέιβιντ Κόνολι.


Πώς επιλέγονται οι βραβευθέντες
Το ετήσιο βραβείο του Ιδρύματος «Πρόσβαση στη Μάθηση» του ζεύγους Γκέιτς αναγνωρίζει τις καινοτόμες προσπάθειες βιβλιοθηκών και παρόμοιων οργανισμών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο. Απονέμεται από την πρωτοβουλία «Διεθνείς Βιβλιοθήκες», η οποία φιλοδοξεί να ανοίξει τον κόσμο της γνώσης, της πληροφορίας και της ευκαιρίας σε εκατομμύρια ανθρώπους των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του πλανήτη. Τα βραβεία έχουν ξεκινήσει να δίνονται από το 2000 σε χώρες όπως η Αυστραλία, το Μεξικό, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Νότια Αφρική

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο της βιβλιοθήκης εδώ.

Πηγή:
Το Βήμα online
Languagesen>el GoogleDicCE
εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου