Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μαντέψτε ποια χώρα έχει το μεγαλύτερο χρέος

Θα μπορούσε να είναι και ερώτηση σε διαγωνισμό. Ο ευρών κερδίζει το χρέος που του αναλογεί εάν ήταν πολίτης αυτής της χώρας. Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής:

Ποια είναι η χώρα με το πιο μεγάλο χρέος;



Λάθος! Δεν είναι αυτή που νομίζετε.

Για να σας βοηθήσω θα σας πω την μία από τις δύο χώρες.
Η μία από τις δύο χώρες είναι η Ελλάδα.

Πάλι μαντέψατε λάθος!

Θα σας δώσω άλλη μία ευκαιρία και θα σας ρωτήσω ανάποδα:

Ποια είναι η χώρα με το μικρότερο χρέος;

Ξέρω είστε σχεδόν ανίκανοι να απαντήσετε! Εδώ δεν βρήκατε την χώρα με το μεγαλύτερο χρέος, θα βρείτε την χώρα που δεν χρωστάει σχεδόν τίποτα;

Εάν θέλετε να βρείτε όλες τις απαντήσεις και να προβληματιστείτε επί των παραπάνω, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τον ισότοπο του γνωστού περιοδικού Economist.


Στον ισότοπο αυτόν παρουσιάζεται το παγκόσμιο χρέος σε πραγματικό χρόνο για την κάθε χώρα από το 1999 - 2011. Οι κόκκινες χώρες είναι αυτές που χρωστάνε της Μιχαλούς και οι πράσινες αυτές που έχουν αρκετά μειωμένο χρέος. Οι ενδιάμεσες αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου υποδηλώνουν και ενδιάμεσες καταστάσεις χρέους. Εάν ζουμάρετε πάνω σε κάθε χώρα θα σας δείξει το χρέος της χώρας σε δολάρια, το χρέος που αναλογεί στον κάθε πολίτη, το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ και τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του χρέους (πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου