Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Μαριναλέντα ή Μαριναλέδα - Μία αντιπρόταση στο ΔΝΤ




Πρόκειται για ένα χωριό της Ισπανίας, στην περιοχή της Ανδαλουσίας, το οποίο δεν έχει ούτε παπά και ούτε χωροφύλακα όπως λένε. Οι κάτοικοι της (2700 άτομα) εργάζονται 39 ώρες την εβδομάδα (6 1/2 ώρες την ημέρα μέχρι το Σάββατο) και πάιρνουν όλοι τον ίδιο μισθό ανεξαρτήτως του είδους της δουλειάς τους (περίπου 47ευρώ/ημέρα, δηλαδή 1410 ευρώ τον μήνα).
Την όλη ευθύνη την έχει ο επί 31 χρόνια εκλεγμένος δήμαρχος κομμουνιστής της ο οποίος κατάφερε να φτιάξει έναν συνεταιρισμό και από τα κέρδη του να πληρώνει τους κατοίκους του χωριού, αλλά και να επενδύει ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τα έσοδα του αγροτικού συνεταιρισμού ανέρχονται περί τα 300000 ευρώ/χρόνο.

Σημαντικό στο όλο εγχείρημα ήταν όταν ξεσηκώθηκαν οι γυναίκες του χωριού και κατάφεραν να πάρουν 12000 στρέμματα γής από έναν γαιοκτήμονα। Αυτή την γη την αξοιοποίησαν ομαδικά όλο το χωριό και από αυτό κερδίζουν όλοι. Επίσης μπορείς να χτίσεις το δικό σου σπίτι καταβάλλοντας 15 ευρώ/μήνα και το οποίο δεν επιτρέπεται να το πουλήσεις. Το οικόπεδο στο δίνει η τοπική δημοτική αρχή, όπως και τα οικοδομικά υλικά (συμμετέχεις και εσύ στο χτίσιμο, νομίζω για 1 1/2 χρόνο). Το μεν οικόπεδο είναι τόσο μεγάλο που σε υποχρεώνει να έχεις 100 τ।μ। κήπο για τυχόν μελλοντικές επεκτάσεις. Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που πηγαίνουν τα παιδιά τους με 12 ευρώ/μήνα και άλλα πολλά εξωπραγματικά. Το χωριό λέγεται Μαριναλέντα ή Μαριναλέδα και απέχει 100 χιλ. από την Σεβίλια. Το παράδειγμα αυτό είναι μία καλή αρχή για να δούμε τι εστί πραγμτικά κομμουνισμός και τι όχι, αλλά και μία πρόταση στην κρίση και στο αδίεξοδο του ΔΝΤ.
Ο δήμαρχος λέει το εξής αυτονόητο : «Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες. Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήμα».

Με το παράδειγμα της Μαριναλέδας μπορούμε να καταλάβουμε, ότι το μέλλον και την ελπίδα μας την κρατάμε εμείς και μόνο εμείς, ενωμένοι με μόνο όπλο το μυαλό μας και τις ιδέες μας. Πρέπει να απελευθερωθούμε από πολιτικές ιδεολογίες, θρησκείες, ρατσισμούς, εθνικισμούς, οικονομικές θεωρίες και ότιδήποτε άλλο που μας βάζουν στο μυαλό μας από την παιδική μας ηλικία.
Αν ενωθούμε μπορούμε να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση. Εμείς θα αλλάξουμε τα πράγματα και όχι η πολιτική ή οι πολιτικοί. Αν αφήσουμε τις παλιές κοινωνικοπολιτικές ιδεολογίες πίσω μας να σαπίσουν και αν βρεθούμε όλοι μαζί ώστε να αναπτύξουμε νέους τρόπους ζωής και δράσης ο παλιός κόσμος μας δεν θα επιζήσει.
Κλείνοντας θα αλλάξω λίγο το motο του δημάρχου και θα το οικιοποιηθώ λέγοντας:
"Πολλά κεφάλια, πολλες ιδεές, μεγάλες αλλαγές"....αϊντε να δούμε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου