Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Φτιάξτε τα δικά σας “δυνατά” password με την βοήθεια του EXCEL



  Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι χρήστες είτε στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές, ή στους  
ιστούς κοινωνικής δικτύωσης, στα email, ή ακόμη και στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας τους χρησιμοποιούν εύκολα passwords όπως τα κλασσικά 123456 ή το πιο “δύσκολο” qwerty. Σύμφωνα με μία έρευνα 1 στους 5 χρήστες του internet επιλέγουν εύκολα password. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι οι χρήστες, δεν φτάνει που χρησιμοποιούν αυτά τα εύκολα password, αλλά και τα επαναλαμβάνουν στις περισσότερες δραστηριότητες τους στον παγκόσμιο ιστό.


Το συνθηματικό ή password απαιτείται για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να προφυλάξουμε τα προσωπικά μας δεδομένα από ανεπιθύμητους. Και είναι φυσικό να μην θέλουμε να θυμόμαστε όλους αυτούς του κωδικούς. Στην πράξη όμως αυτή η οικιοθελής αμνησία μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας και μάλιστα πολλές φορές με ανυπολόγιστα αποτελέσματα (βλέπε πιστωτικές κάρτες).

Θα σας πω μόνο το εξής για να καταλάβετε τι μπορούμε να πάθουμε χρησιμοποιώντας εύκολα passwords, αλλά και τα ίδια. Υπάρχει τρόπος να βρει κάποιος τα email και τα αντίστοιχα συνθηματικά τους από βάσεις δεδομένων που κρατάνε οι εταιρείες στο εσωτερικό τους δίκτυο και μάλιστα πολλές φορές μπορείς να τα βρεις με ένα απλό ψάξιμο από το google. Κάποιος λοιπόν που βρίσκει το password του email σου, εύκολα υποθέτει ότι το ίδιο password μπορεί να έχεις και στο facebook, στο twiter ή στην paypal και να οικιοποιηθεί τα προσωπικά σου δεδομένα με ότι συνέπειες έχει αυτό.

Κάποιος χάκερ λοιπόν έκλεψε μία λίστα με 32 εκταμμύρια password. Από αυτή τη λίστα προέκυψε στατιστικά ότι το 1% των 32 εκατομμυρίων χρησιμοποιεί το password 123456. Η λίστα έδειξε επίσης ότι 1 εκατομμύριο χρήστες επέλεξαν τους παρακάτω κωδικούς:

123456
123456789
password
Iloveyou
rockyou
princess
1234567
12345678
abc123
nicole
soccer
babygirl
monkey
jessica
lovely
michael
ashley
654321
qwerty
iloveu
michelle
111111
password1
chocolate
anthony
angel

Για αυτό λοιπόν πρέπει σε κάθε είσοδο μας σε ιστoσελίδα που απαιτεί password, να χρησιμοποιούμε και ένα διαφορετικό δυνατό συνθηματικό με πάνω από 6 χαρακτήρες, που να συνδιάζει μικρά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες.

Πέρα από τα προγράμματα δημιουργίας password, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, θα σας πω πως να φτιάξετε τα δικά σας δυνατά συνθηματικά όπως εσείς τα θέλετε, αλλά και να τα θυμάστε πάντα (χωρίς να τα θυμάστε!), με την χρήση του excel. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, τα password που δημιουργούνται δεν αποθηκεύονται πουθενά στον υπολογιστή (σε αντίθεση με τα προγράμματα δημιουργίας password) παρά μόνο στο μυαλό μας. Τι πιο ασφαλές !!

Έτσι λοιπόν όταν είναι να μπω στο gmail τότε γράφω την λέξη gmail στο excel και έχω το παραγόμενο συνθηματικό. Όταν είναι να μπω στην paypal, γράφω paypal και έχω το συνθηματικό μου.

Πως;(κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα)
Σε μία στήλη του excel (κόκκινη στήλη) γράφουμε ανά γραμμή το λατινικό αλφάβητο από το a εώς το z (κάθε γραμμή και ένα γράμμμα), οπότε θα γραφούν 26 γραμμές . Στην διπλανή στήλη αντίστοιχα (πράσινη στήλη) γράφουμε ανά γραμμή (άλλες 26 γραμμές), ότι χαρακτήρα θέλουμε (μικρά, κεφαλαία, αριθμούς κλπ) και χρησιμοποιούμε τον εξής αλγόριθμο. 
 
Ας πούμε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα password για την είσοδό μας στο gmail.

1ο στάδιο: Αναλύοντας το κάθε γράμμα της λέξης gmail αντιστοιχούμε τις γραμμές της κόκκινης στήλης με τις αντίστοιχες γραμμές της πράσινης στήλης. Έτσι το g αντιστοιχεί στο w, το m στο FD, το a στο 23, το I στο Q και το l στο 9. Έτσι δημιουργείται η μπλε στήλη.

2ο στάδιο: Το πρώτο γράμμα της λέξης μας (gmail) αντιστοιχεί στην πρώτη γραμμή της πράσινης στήλης, το δεύτερο γράμμα στην δεύτερη γραμμή της πράσινης στήλης, το τρίτο στην τρίτη γραμμή κοκ. Έτσι δημιουργείται η κίτρινη στήλη.

Ενώνοντας τα αποτελέσματα (ανά γραμμή) της μπλε με αυτά της κίτρινης στήλης προκύπτει η γκρι. Εάν τώρα την γκρι στήλη την “οριζοντιώσω” προκύπτει ένα δυνατό password (γαλάζιο κελί).

Το αρχείο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ και στην πράσινη στήλη μπορείτε να γράψετε ότι αλφαριθμητικό χαρακτήρα θέλετε εσείς. Τις άλλες στήλες και τα κελιά δεν χρειάζεται να τα “πειράξετε”.

Να σημειώσω όμως ότι κάποια site μπορεί να μην δέχονται κάποιους αλφαριθμητικούς χαρακτήρες όπως - {΄΄; κλπ.

Καλό και ασφαλές surfing!

3 σχόλια:

  1. Δημήτρη καλημέρα … υπάρχει άλλος τρόπος να κατεβάσω το αρχείο ….. Excel .. γιατί δεν υπάρχει στον σύνδεσμο
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέα
    Αρχείο δεν υπάρχει γιατί ο καθένας πρέπει να παίρνει τα δικά του password, σύμφωνα με τα όσα γράφω. Απλώς δείχνω τον τρόπο για να φτιάξει κάποιος τους δικούς του συνδυασμούς. Εάν γνωρίζεις λίγο από excel και τις συναρτήσεις του μπορείς εύκολα να το κάνεις. Το σκεπτικό είναι το εξής: Ας πούμε ότι θέλεις ένα password για το gmail. Γράφεις gmail και από κάτω παίρνεις μία άλλη λέξη που έχει μικρά, κεφαλαία, σύμβολα και αριθμούς. Αντιστοιχείς κάθε γράμμα με έναν συνδυασμό. π.χ. To g με Τ2, το m με sE, το a με $3, το i με 56 και το l με yO και βγαίνει ένα password T2sE$563yO. Ο κάθε χρήστης φτιάχνει το δικό του. Δεν θα μπορούσα να σου δώσω το δικό μου, όπως και δεν θα έδινα ένα έτοιμο excel σε κάποιον άλλο, γιατί θα ξέρω το password.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να κλειδώσεις το control panel και γενικώς για να μην σου πειράζουν το desktop, μπορείς να δημιουργήσεις λογαριασμούς χρηστών, όπου ο καθένας θα μπαίνει με τον δικό του όνομα και συνθηματικό. Εσύ θα είσαι ο administrator και θα έχεις τον πλήρη έλεγχο και οι άλλοι θα έχουν τον έλεγχο που θα τους δώσεις. π.χ. μπορείς να δώσεις κάποια αρχεία μόνο για να τα διαβάζουν και όχι να τα τροποποιούν ή να τα σβήνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή