Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Τυχαίο; Δεν νομίζω



Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται ύποπτα. Κάποιος μας κοροϊδεύει ή πραγματικά κάποιος μαζεύει το χρήμα για πάρτυ του ή και τα δύο μαζί. Οι ΗΠΑ έχουν έλλειμμά, η Ιαπωνία έχει έλλειμμα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεράστια ελλείμματα (Αγγλία, Γαλλία Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κλπ). Όλοι επικαλούνται την Ελλάδα, αλλά το παράδειγμα της Ελλάδας είναι ατυχές, καθότι μικρή χώρα είναι, με λιγοστές εξαγωγές και διεφθαρμένο κράτος.


Οι άλλες χώρες όμως; και άς αφήσουμε τις μικρές. Οι μεγάλες όμως χώρες πως βρέθηκαν με ελλείμματα; και γιατί να δανειστούν εφόσον παράγουν, εξάγουν, έχουν άκρα "φιλελεύθερη" αγορά, η αγοραστική δύναμη των πολιτών τους είναι μεγάλη κα ο δημόσιος τομέας τους είναι σαφώς 1000 φορές πιο υγιής από τον δικό μας;
Δηλαδή όλοι έχουν ανάγκη δανεικών; και ποιος είναι αυτός ο δανειστής; Δύο είναι οι υποψήφιοι ύποπτοι, ο εξής ένας. Η Κίνα.
Η Κίνα έχει μαζέψει όλο το έλλειμμα των ΗΠΑ σε δολλάρια. Οι ΗΠΑ πουλάνε κρατικά ομόλογα και η Κίνα αγοράζει. Το πρόβλημα είναι ότι όσο οι ΗΠΑ τυπώνουν χρήμα, τόσο το δολλάριο πέφτει και η Κίνα κινδυνεύει να της μείνουν στο χέρι αντί για χρήματα, χαρτιά χωρίς αξία.
Η μία παράμετρος είναι αυτή. Προφανώς και διαφαίνεται ότι υπάρχει ένας πόλεμος δολλαρίου έναντι ευρώ. Έχοντας αυτό ως δεδομένο έφτιαξα κι εγώ ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την παγκόσμια οικονομία.



Τι έχουμε σαν δεδομένο;
 (1) ΔΝΤ,Παγκόσμια Τράπεζα,ΝΑΤΟ = ΗΠΑ (δολλάριο)
(2) Ευρωπαϊκό Έλλειμα = Εκτύπωση Ομολόγων (ευρώ)
(3) Η Ευρώπη ανήκει στο ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα πάτησαν το πόδι τους στην Ευρώπη = ΗΠΑ
συνδεόντας την (1),(2) και (3)
=> (4) ΗΠΑ = αγορά ελλείμματος Ευρώπης (ευρώ), αλλά ξέροντας ότι ισχύει και η παρακάτω σχέση:

(5) Κίνα = αγορά ελλείμματος ΗΠΑ (δολλάριο), τότε προκύπτει από τον συνδιασμό (4) και (5) ότι:

Η Κίνα αγοράζει το έλλειμμα των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ αγοράζουν το έλλειμμα της Ευρώπης. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει "σάλιο"!!

Με άλλα λόγια η φούσκα, της φούσκας την φούσκα. Η εξίσωση όμως δίνει ένα απρόσμενο αποτέλεσμα:
Εάν το δολλάριο ανέβει τότε οι Κινέζοι αυξάνουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Εάν το ευρώ ανέβει τότε..!! αυξάνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα των ΗΠΑ και είναι λιγότερο εξαρτημένοι από τους δανειστές τους (Κίνα). Δηλαδή πάμε σε ένα οικονομικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ, που φυσικά και υφίσταται από τότε που έγινε η είσοδος της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η μεν Κίνα να παλεύει για να ανέβει το δολλάριο, η δε Κίνα για να ανέβει το ευρώ.
Με το δεδομένο ότι η Κίνα έχει αρχίσει να κατακτάει, σιγά-σιγά, όλες τις αγορές του κόσμου και με δεδομένο ότι οι αγορές που κατακτάει είναι πλέον ελλειμματικές και ολένα συρρικνώμενες, τότε η Κίνα κινδυνεύει να έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα του κόσμου με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία μας.

Κλείνοντας θα πω το εξής:
Το ότι η Κίνα έχει όλο το χρέος της ΗΠΑ είναι δεδομένο και το ξέρουμε, για την δεύτερη παράμετρο όμως, ότι δηλαδή το χρέος της Ευρώπης το έχει η ΗΠΑ δεν το ξέρω αλλά υποθέτω.
Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι, πως γίνεται αφού έσκασε η φούσκα στις ΗΠΑ το 2008 να αρχίσουν μετά από 2 χρόνια να σκάζουν μία μία όλες οι φούσκες στην Ευρώπη; Και γιατί η Κίνα καίγεται να πατήσει το πόδι της στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας;

Τυχαίο; Δεν νομίζω!!

Σημείωση: Όποιος θέλει ας συνεχίσει το σενάριο...τα σχόλια δικά σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου